Olen Veli-Matti Valonen, nelikymppinen ja tuplasti alaa vaihtanut perheenisä. Olen kotoisin Tuusulasta, ja muutin Mikkeliin muutama vuosi sitten puolisoni kanssa. Metatavulla olen ollut nyt kaksi vuotta ja pari kuukautta päälle UI/UX-ohjelmistosuunnittelijan roolissa.
Ensimmäisessä oikeassa työssäni asensin lauteita saunoihin, ja rakennushommien parissa kului noin seitsemän vuotta. Taantuman aikoihin päätin lähteä opiskelemaan Kouvolaan graafista suunnittelua, sillä design ja suunnittelu ovat aina olleet intohimoni kohteita. Opiskelin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa XAMKissa graafista suunnittelua aikuiskoulutuksessa, ja opiskeluaikoina päädyin aloittamaan työt sanomalehden taiton parissa.
Puolisoni saatua Mikkelistä töitä muutimme tänne, ja noin puolen vuoden kuluttua muutosta minulla tuli vaihdettua jälleen alaa osittain sattumankin kautta. Näimme paikallisessa ravintolassa puolisoni kouluaikojen tutun Tuomaksen, joka sattui olemaan Metatavulla töissä. Kyselimme, millainen paikka tämä on, ja yritys alkoi heti kiinnostaa kovasti.
Päädyin laittamaan Metatavulle avoimen hakemuksen, jossa tarjouduin softataloon visualistiksi. Vaikka täällä ei ollut tuolloin omaan koulutukseeni sopivaa työpaikkaa tarjolla, he päättivät tarttua tilaisuuteen ja ottaa minut kokeiluun. Minulla ei siis ollut minkäänlaista taustaa koodaamisesta tai IT-puolelta ylipäätään, eli ala oli itselleni täysin uusi.
UI/UX-ohjelmistosuunnittelijana päivittäiset työtehtäväni koostuvat pääosin sovellusten käyttöliittymien suunnittelusta. Pidämme asiakkaidemme kanssa palavereja ja teemme yhdessä määrittelyjä, millaisia ominaisuuksia he softaansa haluavat. Ennen varsinaista ohjelmointityötä rakennamme tyypillisesti sovelluksesta visuaalisen prototyypin, jonka avulla asiakkaamme pääsevät testaamaan, kommentoimaan ja parantelemaan tuotetta jo ennen yhtään konkreettista koodiriviä.
Käyttöliittymän suunnittelussa ja lehden taittamisessa on sen verran yhteistä, että molemmissa pyritään luomaan selkeää ja käyttäjäystävällistä sisältöä. Olen päässyt tekemään myös hieman ihan graafista suunnittelua esimerkiksi asiakkaidemme logoissa, sillä tarjoamme sitä välillä palvelumuotoilussa. Siinä mielessä opinnoistani ja taittajakokemuksesta on siis ollut täällä hyötyä.
”Metatavu sopii ehdottomasti sellaiselle ihmiselle, jolla on sopivan avoin ja reilu asenne muihin ihmisiin. Yhteisöllisyyttä kuvaa mielestäni hienosti myös se, että koskaan ei ole harmittanut lähteä töihin.”
Lisäksi olen ehtinyt oppia Metatavulla ollessani jo jonkin verran front end -ohjelmointia. Osaan kirjoittaa koodia ja ymmärrän sitä suhteellisen hyvin, vaikkei nopeuteni tosin ole ehkä vielä aivan koodarikollegojeni tasolla. Minulla ei siis ollut koodaamisesta lainkaan taustaa opinnoistani tai aiemmasta työtaustastani, ja sen oppiminen on ollut mielenkiintoista, hauskaa ja samalla todella hyödyllistä.
Omalla kohdallani suurin kehitys ja oppiminen on tapahtunut Metatavulla tiimityössä, eli työskentelemme paljon yhdessä. Aikaisemmat ammattini ovat olleet aika pitkälti yksin puurtamista. Täällä olen oppinut toimimaan porukassa erilaisten projektien parissa, ja Metatavulla on muitakin visuaalisia ihmisiä, joiden kanssa voin vaihtaa ajatuksia esimerkiksi designista ja käytettävyydestä.
Toki IT-alalla työskentelyssä on tullut koettua ja opittua hyvin paljon uutta melkeinpä joka päivä, sillä tulin taloon toimialan ulkopuolelta. Esimerkiksi juuri koodauksen opettelun kohdalla on ollut mukava yllätys, että uuden opetteluun ja itsensä haastamiseen on täällä suorastaan kannustettu.
Parasta työssä on kuitenkin omalla kohdallani käyttöliittymän suunnittelu. Kun saan työn alle jonkin uuden projektin ja pääsen juttelemaan asiakkaiden kanssa softaan sisällytettävistä ominaisuuksista, suunnittelun aloittaminen on mukavaa ja motivoivaa. Hyvin suunniteltu käyttöliittymä on yksinkertaisesti helppo käyttää, ja kun onnistun toteuttamaan toimivan ja käyttäjäystävällisen ratkaisun asiakkaan tarpeeseen, siitä tulee tietysti hieno fiilis.
Metatavulla on yksinkertaisesti helppo jutella ihmisille niin työhön liittyvistä asioista kuin niiden ulkopuolisistakin aiheista. Talossa on johtoa myöten helposti lähestyttävää porukkaa, jolta kysyä asioista tai apua eri tilanteisiin.
Metatavu tuntuu jopa vähän enemmän kuin työpaikalta, sillä täällä on mukava olla muutenkin. Aika lailla säännöllisesti tulee istuttua kahvilla juttelemassa ihmisten kanssa tai pelattua pelejä myös työpäivien jälkeen. Järjestämme esimerkiksi lautapeli-iltoja suhteellisen säännöllisesti viikonloppuisin, ja puolivirallisesta ohjelmasta voisin mainita ns. developer afterworkit, joissa käydään yhdessä läpi vaikkapa uusia teknologioita ja syödään pizzaa.
Tietynlainen rentous välittyy aika lailla koko Metatavun ilmapiirissä. Tuntuu, että asiasta kuin asiasta on helppo puhua, ja työntekijää arvostetaan. Metatavu sopii ehdottomasti sellaiselle ihmiselle, jolla on sopivan avoin ja reilu asenne muihin ihmisiin. Yhteisöllisyyttä kuvaa mielestäni hienosti myös se, että koskaan ei ole harmittanut lähteä töihin.
Jos sinulla on kiinnostusta tiettyyn työhön, kannattaa kysyä rohkeasti. Koskaan ei tiedä, milloin tärppää – itsekin pääsin avoimella hakemuksella töihin, eli sopiva työpaikka ei ole aina tutkinnoista kiinni!